Skip to main content
Toen ik bezig was met de voorbereiding heb ik aan menigeen gezegd: ‘ik weet zeker dat ik me minstens tien keer zal verwensen tijdens de tocht.’ Nou, bij deze, de eerste is binnen.

Gistermorgen was het raak. Ik had voor het eerst gebruik gemaakt van Warm Showers, een online platform waarop mensen hun extra slaapkamer of gewoon de bank in de woonkamer aanbieden voor fietsers die op reis zijn.
Het weerbericht meldde een kleine kans op wat neerslag, maar dat zou na tien uur overgewaaid zijn. Geloof me, als deze kansberekening ook geldt voor de Staatsloterij, koop ik bij terugkomst meteen een lot. Dan zijn die laatste tienduizend euro ook meteen binnen.
Nu word je van een beetje regen hooguit nat. Het was een combinatie van factoren.
Neem bij dit weer de intens troosteloze omgeving van de voorsteden van Riga in gedachten. Rijen flats die ontworpen zijn om ervoor te zorgen dat iedereen zich gelijk voelt en vooral geen ambities krijgt. Tegen de droefheid van deze Sovjet-architectuur in de regen is geen antidepressivum opgewassen.
Toen ik me daarnaast realiseerde dat ik nog zes weken alleen onderweg zou zijn en vast nog meer van deze dagen zou meemaken, was het raak! ‘Waarom doe ik geen voettocht naar Wittem om geld op te halen voor het Toon Hermans Huis?’, was de gedachte die me bekroop. ‘Moest je weer zonodig de avonturier uithangen?’
Het lag waarschijnlijk ook aan de enorme tegenstelling met de avond ervoor. Alex was mijn gastheer met een slaapkamer over. We hadden de hele avond gekletst onder het genot van een glas wijn en wat kaasjes. Het eerste echte gesprek over van alles en nog wat sinds een week. En ook nog een dat langer dan vijf minuten duurde.
Verder voer ik vooral gesprekken met mijn trouwe metgezel Freek. Eigenlijk zijn het monologen. Nee, wees gerust, Freek is geen imaginair vriendje. Freek is mijn fiets van het merk Santos. En het is gewoon makkelijker om tegen iemand te praten, als die een naam heeft.
Misschien neem ik nog wel een keer de tijd om jullie te vertellen hoe Freek aan zijn naam is gekomen.
Nu ga ik genieten van het zelfgemaakt kampvuur op een fantastische natuurcamping aan de Baltische Zee.