Skip to main content

De jeugd van tegenwoordig – wat voel ik me oud als ik dit zit te typen – slaakt bij de minste of geringste vorm van verbazing de kreet ‘WTF’. Ik vertrouw erop dat je ‘m wel eens gehoord hebt en dat ik hem niet hoef te spellen. Nou vooruit, een hint: ‘what the f…’ Toen onze oudste dochter lang geleden als vijf- of zesjarige haar verbazing op die manier uitte, viel ik bijna van mijn stoel. Daar hebben we aan de keukentafel snel een alternatieve uitroep voor uitgevonden. Het werd: wattenstaafje. Vraag me niet waar de associatie vandaan komt. Het zal de beginklank wel zijn geweest.

Ik heb nog nooit in korte tijd zo vaak het woord wattenstaafje gebruikt. Dat komt omdat ik sinds 10 februari van de ene verbazing in de andere val. De reacties van mijn omgeving en de spontane acties van familie, vrienden en buren zijn verbluffend. Die betrokkenheid maakt me enorm dankbaar. Het opgehaalde bedrag nadert inmiddels de tienduizend euro zonder dat er een kilometer gefietst is. Dat zorgt er dan weer voor dat ik ‘m langzaam begin te knijpen. Hoewel het vanzelfsprekend altijd de bedoeling was om de Noordkaap te bereiken, moet het nu natuurlijk gewoon lukken.

Dat enorme bedrag is enerzijds te danken aan de enorme hoeveelheid donaties en anderzijds aan een paar heel stevige bedragen. Die grote sponsoren zullen de komende weken allemaal nog een keer voorbijkomen. Ofwel hier in een blog, ofwel op social media. Vandaag vraag ik even jullie tijd voor mijn hoofdsponsor Nationaal Fonds tegen Kanker. Ik noemde het NFtK al in mijn vorige blog en nu ik wil er graag wat meer over vertellen.

Het Nationaal Fonds tegen Kanker zet zich in voor een Langer Beter Leven voor mensen met kanker. Met ongeveer 800.000 Nederlanders die leven met of na kanker is dat steeds belangrijker. In de eerste plaats wil het NFtK bijdragen aan een grotere kans om te overleven door een financiële bijdrage te leveren aan onderzoek. Daarnaast streeft de stichting naar een optimale kwaliteit van leven door mensgerichte behandelingen vast onderdeel te maken van de oncologische behandeling. Daarvan vind je een paar prachtige voorbeelden terug op hun site.

Het NFtK geeft voorlichting en draagt actief bij aan wetenschappelijk onderzoek en patiënt-gerelateerde projecten. De focus ligt daarbij op drie onderdelen: gezonde voeding (o.a. het voorkomen van ondervoeding) en welzijn (psychosociale begeleiding en lotgenotencontact) zijn er daar twee van. Hun derde speerpunt is gezond bewegen.

Ik hoor een aantal van jullie al denken: ‘Wat heeft 5000 kilometer fietsen in godsnaam nog te maken met GEZOND bewegen?’ Ik hoor zelfs een enkeling de term ‘wattenstaafje’ gebruiken. Ik weet daar geen zinnig antwoord op te geven. Wat ik wel weet is dat NFtK zich terecht hoofdsponsor mag noemen, simpelweg omdat het elke tot nu toe gedoneerde euro verdubbelt. Ik kan niets anders zeggen dan: ‘Bedankt!’ en denk tegelijk ‘wattenstaafje’!