Skip to main content
Terwijl de titel hierboven via het toetsenbord op mijn scherm verschijnt, weet ik ook wel dat alles heel relatief is. Wat heet afzien als je na zeven weken beperkte luxe weer gewoon onder je eigen warme douche kunt stappen, een draai aan de knop van de thermostaat geeft als het een beetje kil is in huis en met een druk op de knop een heerlijke kop verse koffie zet. Gisteren heb ik de belangrijkste spullen van de paklijst eens bij elkaar verzameld en gemerkt hoe snel mijn fietstassen vol zitten. Het wordt nog een uitdaging. Dat geldt ook voor mijn maaltijden.
Ik weet dat ik mijn koude glas karnemelk bij het ontbijt heel erg ga missen, net zoals die snee donkerbruin brood met geitenkaas en appelstroop. En daarna die heerlijke cappuccino. De start van mijn dag zal er al snel anders smaken. En hoe zit het met die andere maaltijden? Afhankelijk van de zwaarte van de tocht (wind tegen, temperatuur en hoogtemeters) zal ik op een dag 4500 à 5500 kcal verbruiken. Hoe ga ik dat in godsnaam naar binnen werken? Voor mijn gevoel moet ik de hele dag eten en hou ik geen tijd over om te fietsen. Dat kan niet de bedoeling zijn!
De snelle manier is het verorberen van 20 (twintig!) repen Mars per dag, maar ik ben bang dat ik dan wezenlijke onderdelen van de schijf van vijf mis. Een andere optie is veertig bananen. Het voordeel daarvan is dan weer dat ik de diarreeremmers thuis kan laten. Over afzien gesproken…
Mensen die mij een beetje kennen, weten dat ik behalve van fietsen en muziek ook van lekker eten hou, nogal. Eerlijk gezegd vergeet ik dat wel eens te combineren met gezond eten, maar je bent nooit te oud om te leren. En dit lijkt me een goed moment, ook omdat gezonde voeding een van de speerpunten is van mijn ‘hoofdsponsor’* Nationaal Fonds tegen Kanker. Dat schept gevoelsmatig wel enige verplichting.
Natuurlijk kent iedereen die wel eens gekampeerd heeft de eenvoudige pasta ‘Bolognese à la camping’ of varianten daarop. Voor een week of twee is dat goed te doen, maar zeven weken pasta met groente en tomatensaus is geen prettig vooruitzicht. Bovendien heeft gezond eten ook alles te maken met gevarieerd eten. Niet alleen wat betreft voedingsstoffen, maar ook qua smaken.
Dus, heb jij nog geweldige recepten die eenvoudig te maken zijn op een campingbrandertje? Ik ben vooral benieuwd naar plaatselijke lekkernijen of eetgewoontes in de landen waar ik tijdens mijn benefietstocht kom. Waar kan de gemiddelde Fin jou voor wakker maken? Wat moet ik vooral proeven als ik in Estland ben? Zorg ervoor dat mijn tocht geen culinair afzien wordt en deel jouw tips en favorieten!
Guten Appetit
Skanaus
Labu apetīti
Naudi oma einet
Nauti ateriastasi
Smaklig måltid
Nyt måltidet
*Dankzij de donatieverdubbelaar van Nationaal Fonds tegen Kanker wordt elke gedoneerde euro (tot maximaal 10.000 euro) verdubbeld.